Chicken Sopas je tradicionalna filipinska juha od piletine, tjestenine i povrća, poznata po svom kremastom okusu i hranjivim sastojcima. Idealna je za hladnije dane ili kad vam treba nešto utješno i zasitno. Ovaj recept prilično je jednostavan i prilagodljiv, a možete ga pripremiti u manje od sat vremena.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa ili bataka bez kostiju
  • 1 šalica tjestenine (najčešće se koristi makaroni)
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 srednja mrkva, narezana na male kockice
  • 1 krumpir, narezan na male kockice
  • 1 šalica bijelog kupusa, narezana na trake
  • 1/2 šalice celerovih stabljika, narezanih na tanke ploške
  • 1/2 šalice kondenziranog mlijeka ili vrhnja za kuhanje
  • 6 šalica pilećeg temeljca (ili vode s pilećim kockama)
  • 2 žlice maslaca ili ulja
  • Sol i papar, po ukusu
  • Vlasac ili peršin za ukrašavanje (opcionalno)

Upute:

1. Kuhanje piletine

  • U loncu zakuhajte pileći temeljac (ili vodu s pilećom kockom) i dodajte pileća prsa. Kuhajte oko 15-20 minuta, dok piletina ne postane mekana.
  • Kad je piletina kuhana, izvadite je iz lonca, pustite da se malo ohladi, a zatim je natrgajte na komadiće ili narežite na manje kocke. Temeljac sačuvajte jer će poslužiti kao baza za juhu.

2. Priprema povrća

  • U velikoj tavi zagrijte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, i pirjajte dok luk ne postane proziran i češnjak ne zamiriše.

3. Dodavanje povrća

  • Dodajte mrkvu, krumpir i celer te pirjajte 3-5 minuta, dok povrće ne omekša. Zatim ulijte pileći temeljac i pustite da sve zajedno prokuha.

4. Dodavanje tjestenine

  • Kad juha zakuha, dodajte tjesteninu (makarone) i nastavite kuhati 8-10 minuta ili dok tjestenina ne omekša. Ako je potrebno, dodajte još malo vode ili temeljca.

5. Dodavanje piletine i kupusa

  • U juhu dodajte natrganu piletinu i narezani kupus. Miješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok kupus ne omekša.

6. Dodavanje mlijeka i začina

  • Smanjite vatru i dodajte kondenzirano mlijeko ili vrhnje za kuhanje. To će juhi dati karakterističan kremasti okus. Miješajte dok se mlijeko ravnomjerno rasporedi.
  • Dodajte sol i papar prema vlastitom ukusu.

7. Posluživanje

  • Kad je juha gotova, poslužite je u dubokim zdjelama i po želji ukrasite nasjeckanim vlascem ili peršinom.

Savjeti:

  • Tjestenina: Za autentičan okus, koristite makarone, ali možete koristiti bilo koju vrstu tjestenine po izboru.
  • Kremastost: Ako nemate kondenzirano mlijeko, možete koristiti vrhnje za kuhanje ili mlijeko s malo maslaca.
  • Dodatne arome: Za dodatnu dubinu okusa, možete dodati lovorov list tijekom kuhanja temeljca i izvaditi ga prije posluživanja.

Chicken Sopas je izvrstan obrok u jednoj zdjeli – topao, kremast i prepun povrća i proteina. Uživajte u ovoj filipinskoj udobnoj hrani s obitelji i prijateljima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *