Filipinska kuhinja nudi raznovrsne poslastice koje predstavljaju bogatstvo okusa i jedinstvenu kombinaciju kultura koje su kroz stoljeća utjecale na Filipine. Filipinski kolači oduševljavaju različitim teksturama, bojama i aromama, što ih čini savršenim izborom za sve ljubitelje slastica. U nastavku su opisani neki od najpoznatijih filipinskih kolača koje svakako vrijedi probati!
1. Bibingka

Bibingka je tradicionalni filipinski kolač koji se obično priprema tijekom božićnih blagdana. Ova poslastica se pravi od rižinog brašna, kokosovog mlijeka i šećera, a zatim se peče na otvorenoj vatri, često između dva sloja bananinog lista. Bananin list daje bibingki specifičan miris i sprječava da kolač zagori. Bibingka se tradicionalno poslužuje topla, premazana maslacem i posuta naribanim kokosom i šećerom, a neki dodaju i sir ili slano jaje na vrh za dodatnu aromu. Kombinacija slatkog i blago slanog okusa čini ovaj kolač nevjerojatno ukusnim i jedinstvenim.
2. Ube Halaya

Ube halaya je filipinska slastica napravljena od ljubičastog jam (ube), koji je na Filipinima vrlo popularan. Ube halaya ima bogatu, kremastu teksturu i predivnu ljubičastu boju koja privlači pažnju. Priprema se kuhanjem naribanog ube s kokosovim mlijekom, kondenziranim mlijekom i šećerom dok ne postigne gustu, kremastu konzistenciju. Nakon toga, smjesa se prelijeva u posudu i hladi dok se ne stisne. Ova poslastica se često koristi kao nadjev ili dodatak drugim filipinskim slasticama poput halo-halo ili ube torte, ali je i sama po sebi predivan desert s blagim, orašastim okusom.
3. Leche Flan

Leche flan je filipinska verzija španjolskog flana ili krem karamele. To je kremasti desert koji se pravi od jaja, kondenziranog mlijeka, evaporiranog mlijeka i šećera, te se kuha na pari. Šećer se prvo otopi u kalupu kako bi se stvorio karamelizirani sloj, a zatim se preko njega prelije mješavina jaja i mlijeka. Leche flan ima bogatu, baršunastu teksturu i sladak, karameliziran okus koji se topi u ustima. Iako je poznat kao zaseban desert, leche flan se također često koristi kao dodatak filipinskom halo-halo ili drugim slasticama.
4. Puto

Puto je lagani, pahuljasti kolač od rižinog brašna, popularan u cijeloj zemlji. Tradicionalno se priprema na pari, što mu daje jedinstvenu, spužvastu teksturu. Iako je puto često slatkog okusa, postoji i varijanta sa slanim dodacima kao što su sir ili slano jaje, što mu daje zanimljiv kontrast. Najčešće se poslužuje kao prilog jelima poput dinuguana (krvavica) ili pancita (rezanci), no može se jesti i kao samostalan desert. Puto dolazi u različitim okusima i bojama, a ponekad se dodaju prirodne boje iz ube-a ili pandan lista za dodatnu vizualnu privlačnost.
5. Sans Rival

Sans Rival je kolač koji vuče korijene iz francuske kuhinje, ali je prilagođen filipinskom ukusu. Ova bogata, slojevita torta sastoji se od bademovih ili indijskih oraščića, maslaca i meringue kore. Sans Rival znači “bez premca,” što je prikladno ime za desert koji zadivljuje svojim bogatim okusom i slojevitom teksturom. Kore od meringue i orašastih plodova pažljivo se slažu i premazuju kremastim maslacem kako bi se stvorio desert koji je kremast, hrskav i nevjerojatno ukusan. Osim klasične verzije, popularna je i verzija sa čokoladom ili mango okusom.
Filipinski kolači i torte savršen su spoj različitih kultura i namirnica koje su jedinstvene za ovu regiju. Bez obzira jeste li ljubitelj kremastih poslastica, voćnih okusa ili jednostavnih, tradicionalnih kolača, filipinska kuhinja nudi širok izbor slastica koje vrijedi probati.
